Сайт за българска кухня!

Разсъждения на ум и танци за отмора!

 

ПИПЕРКОВО - ЧЕСНОВА ЛЮТИКА

ЛЮТИКА С ТИКВИЧКИ И КРАВЕ БЯЛО СИРЕНЕ

СЛАДОЛЕДИ - ДОМАШНИ

ХЛЕБЕН СЛАДОЛЕД С КРУШИ

Подходящ за постещи хора

МЛЕЧЕН ГРОЗДОВ ДЕСЕРТ СЪС СЛАДКО

ЛИМОНОВОГРОЗДОВ С КАЙСИИ, СТАФИДИ И ТУЧЕНИЦА

КОТЛЕТИ НА ФУРНА

ШПИКОВАНИ ПЪРЖОЛИ С МОРКОВИ И ЧЕСЪН

ПИЦА ЗАМЕСЕНА С БРАШНО

ГАРНИРАНА С КРАСТАВИЦИ, КРАВЕ БЯЛО СИРЕНЕ И КОПЪР

СКАРА

КЮФТЕТА ОТ ОВКУСЕНА КАЙМА С МАГДАНОЗ

Кексова бухтена торта "Динена кора с краставици и орехи" изпечена на фурна със сладко от кори на диня, краставици и орехи гарнирана със свежа диня и кисело мляко от България

ПРОДУКТИ: Приблизителни количества за кексова бухтена торта "Динена кора с краставици и орехи" изпечена на фурна със сладко от кори на диня, краставици и орехи гарнирана със свежа диня и кисело мляко от България
ЗА КЕКСОВОТО ТЕСТО
1. Брашно с набухвател - 400 гр.
2. Яйца - 3 бр.
3. Захар - 200 гр. (кристална)
4. Сол - 1 чаена лъжичка
5. Кисело мляко - 200 гр.
6. Сода за хляб - 1 чаена лъжичка
7. Нишесте - 1 супена лъжица (натурално + 200 мл. вода)
ЗА ПЛЪНКАТА
1. Сладко от кори на диня и краставици - 500 гр. (кори и сок)
2. Сливи - 100 гр. (пресни, жълта "Афъзка")
3. Слънчогледово олио - 100 мл. (за тавата)
ЗА ГАРНИРАНЕ
1. Кисело мляко - 4 супени лъжици (за 2 порции)
2. Диня - 300 гр. (прясна)
ПО ЖЕЛАНИЕ
1. Пудра захар - поръсва се на вкус
2. Канела - поръсва се на вкус
РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ В ТАБА "СНИМКИ ОТ РАБОТНИЯ ПРОЦЕС"

Кексовата бухтена торта "Динена кора с краставици и орехи" я гарнирах с кисело мляко от България и прясна диня. Описвам я отново за да акцентирам и да се види различния начин на гарниране на една и съща торта. Получават се различни вкусове от различните видове гарнирания.

РЕЦЕПТАТА
ПРИГОТВЯНЕ НА КЕКСОВОТО ТЕСТО

Разбийте яйцата със захарта и солта в голяма купа. Добавете брашното и разбъркайте. Сипете нишестето в чаша и налейте студена вода от чешмата. Разбъркайте до пълното разтваряне на нишестето (да няма бучки). Изсипете разтвореното нишесте в купата и разбъркайте. Сипете содата за хляб в кофичката от кисело мляко (да има поне 200 гр. кисело мляко). Разбъркайте до "шупване" на млякото. Изсипете млякото с разтворената сода в купата и отново разбъркайте. Налейте хладка вода от чешмата в кофичката от млякото. Разбъркайте и оберете останалото мляко от стените на кофичката за да се "овкуси" водата. Изсипете овкусената вода в купата. Разбъркайте до получаване на гладко средно гъсто кексово - бухтено тесто.

ПРИГОТВЯНЕ НА ПЛЪНКАТА И ОФОРМЯНЕ НА ТОРТАТА ЗА ПЕЧЕНЕ

Сипете слънчогледово олио в тава за печене и го размажете равномерно. Разпределете кексовото тесто на 2 неравни части (голяма и малка). Изсипете по-голямата част от тестото в тавата. Добавете сладко от кори на диня и го разпределете равномерно върху тестото. Измийте сливите и отстранете костилките. Подредете сливите в произволна форма и ги покрийте с втората част (по-малка част) от кексовото тесто. Поставете тавата в предварително загрятата фурна. Запечете на фурна без вентилатор на 180 градуса за около 60 минути.

ВНИМАНИЕ: Фурните са различни и съответно времето за запичане е ориентировъчно. Наблюдавайте процеса на запичане и при необходимост, покрийте с хартия или фолио за печене. За по-равномерно изпичане е желателно да покриете кексовата торта още в самото начало като оставите отвор за циркулация на горещия въздух. Може да я покриете и след 20-та минута. Кексовите теста не се отварят през първите 15 - 20 минути.

ГАРНИРАНЕ И ОФОРМЯНЕ НА ПОРЦИИТЕ

Оставете изпечената торта да изстине поне 15 минути на стайна температура. Разрежете тортата на колкото парчета искате. Поставете по едно парче в чиниите. Гарнирайте с по 2 супени лъжици кисело мляко и нарязани парчета прясна диня.

ПО ЖЕЛАНИЕ

Поръсете готовите порции с пудра захар и/или канела ако не гарнирате и украсявате с киселото мляко и динята.

В "Свързани продукти" вижте рецептите на други видове кексови торти, рула, сладкиши и сладка от кори на диня и техни"ТЕ" производни.

ТЕЛЕПАТИЧНО

РАЗМИСЛИ

Мислете на ум! Транспортирането на мисли е безплатно!

 

ТЕЛЕПАТИЧНО

ТЕЛЕПАТИЧНО

Разсъждавайте и споделяйте с нас телепатично!

 

ПРАВО

ПРАВО НА РАЗСЪЖДЕНИЕ

Всеки има право да разсъждава на ум без да споделя!