Сайт за българска кухня!

Разсъждения на ум и танци за отмора!

 

ПИПЕРКОВО - ЧЕСНОВА ЛЮТИКА

ЛЮТИКА С ТИКВИЧКИ И КРАВЕ БЯЛО СИРЕНЕ

СЛАДОЛЕДИ - ДОМАШНИ

ХЛЕБЕН СЛАДОЛЕД С КРУШИ

Подходящ за постещи хора

МЛЕЧЕН ГРОЗДОВ ДЕСЕРТ СЪС СЛАДКО

ЛИМОНОВОГРОЗДОВ С КАЙСИИ, СТАФИДИ И ТУЧЕНИЦА

КОТЛЕТИ НА ФУРНА

ШПИКОВАНИ ПЪРЖОЛИ С МОРКОВИ И ЧЕСЪН

ПИЦА ЗАМЕСЕНА С БРАШНО

ГАРНИРАНА С КРАСТАВИЦИ, КРАВЕ БЯЛО СИРЕНЕ И КОПЪР

СКАРА

КЮФТЕТА ОТ ОВКУСЕНА КАЙМА С МАГДАНОЗ

Бухтена жълтоджанкова торта "Каймяна с кюфтенца и афъзка" запечена на фурна с пресни жълти сливи тип "джанка", кромид лук и кюфтенца от кайма без овкусяване омесена с кисело мляко от България

ПРОДУКТИ: Приблизителни количества за бухтена жълтоджанкова торта "Каймяна с кюфтенца и афъзка" запечена на фурна с пресни жълти сливи тип "джанка", кромид лук и кюфтенца от кайма без овкусяване, омесена с кисело мляко от България
ЗА БУХТЕНОТО ТЕСТО
1. Брашно - 300 гр.
2. Яйца - 2 бр.
3. Кисело мляко - 300 гр.
4. Сода за хляб - 1 чаена лъжичка
5. Захар - 1 чаена лъжичка
6. Сол - 1 чаена лъжичка
7. Вода - 200 мл.
ЗА ГАРНИРАНЕ
1. Кайма - 250 гр. (смес от свинско и телешко)
2. Сливи - 200 гр. (пресни джанки жълта "Афъзка")
3. Кромид лук - 1 бр.
4. Слънчогледово олио - 100 мл. (за тавата)
ПО ЖЕЛАНИЕ
1. Магданоз - поръсва се на вкус
2. Лют червен пипер - добавя се на вкус
РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ В ТАБА "СНИМКИ ОТ РАБОТНИЯ ПРОЦЕС"

Превъзходна сутрешна бухтена жълтоджанкова торта, приготвена с пресни жълти джанки и мини кюфтенца от готова кайма. Сливите идеално се съчетават с кайма и ориз. Придават лека, свежа киселинност с едва доловима карамелизация. Оставете тортата да изстине поне 10 минути на стайна температура (за да се усвоят соковете от сливите и да не се разпада при поднасяне).

РЕЦЕПТАТА
ПРИГОТВЯНЕ НА БУХТЕНОТО ТЕСТО

Разбийте яйцата в купа заедно със захарта и солта. Добавете брашното и разбъркайте. Сипете киселото мляко в купа, чаша или го оставете в кофичката от мляко. Сипете содата за хляб и разбъркайте до шупване. Сипете млякото със содата в купата и разбъркайте. Налейте хладка вода в съда, в който сте разтворили содата в млякото. Разбъркайте и оберете от стените млякото за да се "овкуси" водата. Сипете водата в купата и отново разбъркайте до гладка сравнително рядка бухтена смес (бухтено тесто без бучки).

ГАРНИРАНЕ И ОФОРМЯНЕ НА БУХТЕНАТА ТОРТА

Сипете олиото в тава за печене и го размажете равномерно. Изсипете бухтеното тесто. Обелете, измийте и нарежете лука на едро. Разпределете нарязания лук равномерно върху бухтеното тесто. Измийте сливите, отстранете костилките и ги разпределете равномерно върху лука. Оформете от каймата малки и големи кюфтенца според броя на порциите (от количеството, което съм описала се получават 8 малки и 2 средни кюфтенца). Подредете кюфтенцата с отстояние между тях за да може да се нарежат равномерно парчетата. Поставете тавата в предварително загрятата фурна. Запечете на фурна без вентилатор на 180 градуса за около 60 минути.

ВНИМАНИЕ: Фурните са различни и съответно времето за запичане е ориентировъчно. Наблюдавайте процеса на запичане и при необходимост, покрийте с хартия или фолио за печене. За по-равномерно изпичане е желателно да покриете тавата след 15-та минута от началото на зададеното време.

ПО ЖЕЛАНИЕ

Добавете лют червен пипер при приготвянето на бухтеното тесто и/или поръсете и украсете със свеж магданоз.

В "Свързани продукти" вижте рецептите на други видове бухтени пити, торти и ястия с кайма, сливи и техни"ТЕ" производни.

ТЕЛЕПАТИЧНО

РАЗМИСЛИ

Мислете на ум! Транспортирането на мисли е безплатно!

 

ТЕЛЕПАТИЧНО

ТЕЛЕПАТИЧНО

Разсъждавайте и споделяйте с нас телепатично!

 

ПРАВО

ПРАВО НА РАЗСЪЖДЕНИЕ

Всеки има право да разсъждава на ум без да споделя!