Сайт за българска кухня!

Разсъждения на ум и танци за отмора!

 

ПИПЕРКОВО - ЧЕСНОВА ЛЮТИКА

ЛЮТИКА С ТИКВИЧКИ И КРАВЕ БЯЛО СИРЕНЕ

СЛАДОЛЕДИ - ДОМАШНИ

ХЛЕБЕН СЛАДОЛЕД С КРУШИ

Подходящ за постещи хора

МЛЕЧЕН ГРОЗДОВ ДЕСЕРТ СЪС СЛАДКО

ЛИМОНОВОГРОЗДОВ С КАЙСИИ, СТАФИДИ И ТУЧЕНИЦА

КОТЛЕТИ НА ФУРНА

ШПИКОВАНИ ПЪРЖОЛИ С МОРКОВИ И ЧЕСЪН

ПИЦА ЗАМЕСЕНА С БРАШНО

ГАРНИРАНА С КРАСТАВИЦИ, КРАВЕ БЯЛО СИРЕНЕ И КОПЪР

СКАРА

КЮФТЕТА ОТ ОВКУСЕНА КАЙМА С МАГДАНОЗ

Цитрусово карамелизирано сладко от цели кори на портокал и грейпфрут с орехови ядки

ПРОДУКТИ: Приблизителни количества за цитрусово карамелизирано сладко от цели кори на портокал и грейпфрут с орехови ядки

1. Кори от портокал - 3 - 4 големи портокала
2. Кори от грейпфрут - 1 бр. голям грейпфрут
3. Орехи - 100 гр.
4. Захар - 800 гр. - 1 кг.

Това сладко реших да го направя след като включих плодовете в десерт с кисело мляко. Ако имате кори от цитрусови плодове може да ги сварите и да направите сладко и други видове десерти.

РЕЦЕПТАТА

Цитрусовите плодове се измиват хубаво с гъба и сапун или веро. Това се прави за да паднат от кората всички консервиращи продукти, които са впръсквани и др. замърсители от транспортирането им до България.

Нарязвате корите на средни по големина парченца. В тава за печене наливате топла към гореща вода от чешмата. Добавяте нарязаните кори. Сипвате захарта и разбърквате. Варят се във фурна без вентилатор на 190 градуса за около 2 часа.

ВНИМАНИЕ: Фурните са различни и съответно времето за варене е ориентировъчно. Наблюдавайте процеса на варене и при необходимост, покрийте с капак или отстранете тавата от фурната. Разбърквайте сладкото често за да не загори.

Начупете орехите и ги добавете около 20 минути преди края на зададеното време или към средата на извиране на водата.

"ДЕФЕКТА" В ЕФЕКТ

При пълно извиране на водата и оставяне на тавата в горещата фурна се получават карамелизирани твърди корички. С карамелизираните корички се гарнират различни сладкиши и сладки печива. Ако искате да ги размекнете, може да налеете гореща вода в тавата, в която са се карамелизирали. Изваждате коричките. Тавата с водата слагате във фурната като разбърквате докато карамела се разтвори във водата. Получава се гъст карамелен сироп, който сипвате при коричките.

От така приготвения сироп с корички може да се направи ликьор.

Коричките може да се ползват за хлебно ястие със солена, сладка и лютива нотка. Рецептата за хлебното ястие може да видите в "Свързани продукти" както и други видове десерти и ястия от цитрусови плодове.

ТЪНКОСТИ

За по-бързо разтваряне на захарта се налива гореща или топла вода. Неразтворената напълно захар изисква по-често разбъркване за да не загори на дъното на тавата.

ПРЕДИМСТВА

Този процес за сладко е по-бърз от традиционния за приготвяне на сладка, при който плодовете се заливат със захарта и се оставят да престоят поне едно денонощие. После се добавя водата и се вари.

В "Свързани продукти" може да видите рецептите на други сладка, ястия, в които са включени карамелизираните корички и техни производни.

 

 

ТЕЛЕПАТИЧНО

РАЗМИСЛИ

Мислете на ум! Транспортирането на мисли е безплатно!

 

ТЕЛЕПАТИЧНО

ТЕЛЕПАТИЧНО

Разсъждавайте и споделяйте с нас телепатично!

 

ПРАВО

ПРАВО НА РАЗСЪЖДЕНИЕ

Всеки има право да разсъждава на ум без да споделя!