Сайт за българска кухня!

Разсъждения на ум и танци за отмора!

 

ПИПЕРКОВО - ЧЕСНОВА ЛЮТИКА

ЛЮТИКА С ТИКВИЧКИ И КРАВЕ БЯЛО СИРЕНЕ

СЛАДОЛЕДИ - ДОМАШНИ

ХЛЕБЕН СЛАДОЛЕД С КРУШИ

Подходящ за постещи хора

МЛЕЧЕН ГРОЗДОВ ДЕСЕРТ СЪС СЛАДКО

ЛИМОНОВОГРОЗДОВ С КАЙСИИ, СТАФИДИ И ТУЧЕНИЦА

КОТЛЕТИ НА ФУРНА

ШПИКОВАНИ ПЪРЖОЛИ С МОРКОВИ И ЧЕСЪН

ПИЦА ЗАМЕСЕНА С БРАШНО

ГАРНИРАНА С КРАСТАВИЦИ, КРАВЕ БЯЛО СИРЕНЕ И КОПЪР

СКАРА

КЮФТЕТА ОТ ОВКУСЕНА КАЙМА С МАГДАНОЗ

Содени питки от брашно "Яйчени сиренови" приготвени с плънка от яйца и краве бяло сирене омесени с кисело мляко от България (8 топки за сандвичи за "Голяма Задушница" 2024)

ПРОДУКТИ: Приблизителни количества за содени питки от брашно "Яйчени сиренови" приготвени с плънка от яйца и краве бяло сирене омесени с кисело мляко от България (8 топки за сандвичи за "Голяма Задушница" 2024)

ЗА ТЕСТОТО
1. Брашно с набухвател - 400 гр.
2. Захар - 1 чаена лъжичка
3. Сол - 1 чаена лъжичка
4. Кисело мляко - 200 гр.
5. Сода за хляб - 1 чаена лъжичка
6. Вода - 100 мл.
ЗА ПЛЪНКАТА
1. Яйца - 2 бр.
2. Краве бяло сирене - 200 гр.
3. Краве масло - 70 гр.
4. Слънчогледово олио - 50 мл. (за тавата)
ГЛАЗИРАНЕ
1. Яйца - 1 бр.
2. Масло - 30 гр.
РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ В ТАБА "СНИМКИ ОТ РАБОТНИЯ ПРОЦЕС"

 

Содените питки станаха вкусни. Реших да ги напълня с плънка от краве бяло сирене и яйца. Питките може да се хапват с някакво ястие или да се разрежат като "джоб" за сандвичи. Ние ги хапнахе заедно с бобената чорба със зелени пресни чушки и тръляния боб, които сготвих за "Голяма Задушница" 2024 година.

РЕЦЕПТАТА
ОМЕСВАНЕ НА ТЕСТОТО

Сипете брашното в купа и оформете "кладенче" в средата на брашното. Сипете захарта и солта в кладенчето. Ако имате останало около 200 гр. кисело мляко в кофичка може да добавите содата за хляб в кофичката и да разбъркате до "шупване". Сипете киселото мляко с разтворената в него сода в кладенчето. Разбъркайте и започнете да замесвате като сваляте постепенно брашно от стените на "кладенчето". Сипете хладка вода от чешмата в кофичката от кисело мляко и разбъркайте за да се "овкуси" водата. Добавете водата в купата и продължете да замесвате докато тестото се отдели от купата. При необходимост може да поръсвате с брашно при замесването за да намалите "лепкавостта" и по-лесно да оформите топка. Покрийте тестото с найлонов плик и оставете отвор за да "диша". Поставете купата с покритото тесто на топло място за поне 35 минути за да втаса.

ПРИГОТВЯНЕ НА ПЛЪНКАТА И ОФОРМЯНЕ НА ПИТКИТЕ

Разбийте яйцата в купа и добавете сиренето. Разбъркайте и намачкайте до получаване на средно гъста хомогенна смес. Разпределете втасалото тесто на 8 части (топки) за 8 броя питки. Поръсете работната площ с брашно. Вземете първата топка и с разтягане или разточване я оформете на средно дебела кора. Поставете в центъра на кората тънко резенче студено масло. Сипете част от плънката върху маслото. Затворете краищата на кората като ги притискате "слепвате". Прилепете краищата на получената продълговата форма в центъра за да се оформи като кръг. Не се притеснявайте ако излезе част от плънката. От снимките се вижда начина на сгъване. Процедирайте по същия начин с всички топки. Подредете топките в намазана със слънчогледово олио тава. Топките се подреждат със затворената част към дъното на тавата. Оставете тавата на топло място за поне 10 минути за втасат повторно питките. Направете разрези като кръст на всяка питка.

ГЛАЗИРАНЕ

Поставете по резен студено масло в разрезите на питките. Разбийте едно цяло яйце и намажете всяка питка. Поставете тавата във фурната. Запечете на фурна без вентилатор на 180 градуса за около 55 минути.

ВНИМАНИЕ: Фурните са различни и съответно времето за запичане е ориентировъчно. Наблюдавайте процеса на запичане и при необходимост, покрийте с хартия или фолио за печене. За по-равномерно изпичане покрийте питките след 15-та минута.

В "Свързани продукти" вижте рецептите на други видове питки за задушници, сандвичи, закуски от брашно и техни производни.

 

ТЕЛЕПАТИЧНО

РАЗМИСЛИ

Мислете на ум! Транспортирането на мисли е безплатно!

 

ТЕЛЕПАТИЧНО

ТЕЛЕПАТИЧНО

Разсъждавайте и споделяйте с нас телепатично!

 

ПРАВО

ПРАВО НА РАЗСЪЖДЕНИЕ

Всеки има право да разсъждава на ум без да споделя!